Kannattaako nyt sijoittaa kryptoihin?

Aug 28, 2022
Kannattaako

Kurssikäyrien heiluessa, epävakaisen maailmantilanteen vallitessa ja inflaation jyllätessä on hyvä pysähtyä omien perusajatusten äärelle.

 • Miksi sijoitan?
 • Miksi sijoitan kryptoihin?
 • Kannattaako juuri nyt sijoittaa?
 • Kannattaako juuri nyt sijoittaa kryptoihin?

Olenko varma, että haluan laittaa rahojani alttiiksi tälle heilunnalle vai pitäisikö ennemminkin säästää sukanvarteen, jotta pystyisin ostamaan tulevaisuudessa vaikkapa rekkakuormallisen kynttilöitä lämmityskustannusten noustessa pilviin? 

Osakkeet, asunnot, kryptot. Kaikissa on tällä hetkellä epävarmuutta, eikä kukaan tiedä mikä tilanne on vaikkapa vuoden päästä.

 

 

En tarvitse pitkää pohdintaa päätyäkseni siihen, että säästötilillä on oltava hyvä puskuri pahan päivän varalle. Säästötilin saldo saa nykypäivänä aiempaa suuremman huomioni, mutta en kuitenkaan näe järkevänä makuuttaa siellä isoja summia inflaation syötävänä. Tilillä makaavan rahan ostovoima heikkenee 100% varmuudella. 

Pitkällä aikavälillä sijoittaminen on yleisesti ottaen ollut kannattavaa. Kaikki sijoituskohteet eivät tietenkään ole kannattavia ja epävarmoina aikoina sijoituskohteiden valinnan ja hajauttamisen rooli korostuvat.

Hyvinä aikoina positiivinen markkinavire nostaa kursseja ja heikommatkin sijoituskohteet saattavat tuottaa hyvin. Heikompina aikoina puolestaan jyvät erottuvat selkeämmin akanoista ja heikot saattavat tippua jopa kokonaan pelistä pois. Kryptomarkkinoilla tämä korostuu huomattavasti enemmän kuin osakemarkkinoilla. Tarpeettomat häviävät vähitellen kuin tuhka tuuleen.

Lasku ei kuitenkaan voi jatkua ikuisuuksia, siispä jatkan sijoittamista niihin sijoituskohteisiin, joiden uskon joskus nousevan. Esimerkiksi kryptoihin. Pidän kuitenkin huolta kahdesta tärkeästä asiasta:

 1. Sijoitan vain sellaista rahaa, mitä en lähitulevaisuudessa tarvitse
 2. Valitsen vain sellaisia kryptoja, jotka ymmärrän ja joille uskon tulevaisuutta

 

 

3 syytä, miksi uskon kryptojen olevan hyvä sijoituskohde:

 

1. Kryptojen kehittämiseen valjastettu työvoima

Ensin lohkoketjuteknologian kehittäjiä oli vain vähän, mutta nykyään määrät ovat päätä huimaavia. Isot yritykset uskovat lohkoketjuihin perustuvien tuotteiden, palveluiden, alustojen ja verkkojen tulevaisuuteen. Ne suunnittelevat, investoivat, rekrytoivat ja vievät rytinällä eteenpäin projekteja, joissa lohkoketjuteknologialla ja sitä kautta monesti myös kryptoilla on iso rooli. En usko, että tämä panostus voisi olla tuottamatta merkittäviä tuloksia.  

2. Kryptojen käyttökohteiden lisääntyminen

Monien silmissä kryptot ovat vielä nykyään turhakkeita. Kehityskaaren edetessä tulemme vähitellen huomaamaan, miten sovelluskohteita löytyy yhä enenevässä määrin elämän eri osa-alueilta.

 • Maksamisen nopeus
 • Henkilötietojen turvallisuus
 • Tietojen tallentaminen
 • Digitaalinen kanssakäyminen ihmisten kanssa
 • Digitaalisen materiaalin omistaminen
 • Musiikin myyminen & kuunteleminen
 • Digitaalinen taide
 • Piratismin estäminen
 • Äänestäminen
 • Sääennusteiden luotettavuus
 • Videopelien ansaintamahdollisuus
 • Digitaaliset tapahtumat, elämykset
 • Logistiikan hallinta
 • Kansainvälinen maksuliikenne
 • Vaihdannan väline
 • Jne

Tulevaisuudessa emme välttämättä edes tajua käyttävämme kryptoja, kun toimimme tottuneesti muuttuneessa maailmassamme. Kun aitojen käyttökohteiden määrä kasvaa, arvostus nousee ja todennäköisesti muutos näkyy myös kurssikäyrissä.

 3. Institutionaaliset kryptosijoittajat

Institutionaalisten sijoittajien rooli kaikilla markkina-alueilla on suuri. Niiden kiinnostus kryptoja kohtaan on viime aikoina kasvanut merkittävästi, minkä seurauksena isot varainhoitoyhtiöt ovat joutuneet puntaroimaan suhtautumistaan kryptoihin.

Merkittävin edistysaskel tällä saralla koettiin, kun 2022 elokuussa maailman suurin varainhoitaja BlackRock lanseerasi institutionaalisille sijoittajilleen mahdollisuuden omistaa suoraan Bitcoinia, ns. spot-rahaston avulla. Aiemmin BlackRock on tarjonnut vain ns. epäsuoraa mahdollisuutta sijoittaa Bitcoiniin erityyppisten rahastojen kautta. 

Suomalaisten pankkien kriittisessä kryptosuhtautumisessa ei ainakaan näin ulkoapäin katsottuna ole tapahtunut muutoksia, mutta Suomen merkitys maailmanmarkkinoilla on häviävän pieni. Siksi kansainväliset uutiset ovat huomattavasti mielenkiintoisempia. Siellä uutisia riittää ja niitä on kiinnostavaa seurata.

Kryptojen kurssikäyrät tuskin kääntyvät ainakaan jyrkkään nousuun tässä vaikeassa taloustilanteessa. Kun valoa kuitenkin jossakin vaiheessa alkaa näkyä tunnelin päässä ja talousnäkymät kääntyvät positiivisemmiksi, antavat nämä yllä listatut seikat mielenkiintoisen pohjan tulevaisuudelle. 

Karhumarkkinan pohja on helppo todeta jälkikäteen, mutta karhumarkkinan aikana on mahdotonta tunnistaa, milloin suunta on jo kääntynyt. Siksi sijoittajan kannattaa olla valppaana ja ajoissa liikkeellä, jos haluaa hypätä mukaan nousuun.

 

**********

Huomioithan, että tämä kirjoitus, kuten kaikki muukin tuottamani sisältö sisältää vain omia mielipiteitäni ja ajatuksiani, eikä niitä tule tulkita sijoitusneuvoiksi. En ole sijoitusneuvoja, vaan tavallinen sijoittaja, kuten ehkä sinäkin. Tekstien on tarkoitus herättää ajatuksia ja innostaa lukijaa miettimään asioita ja muodostamaan omia mielipiteitä, joko eriäviä tai yhteneviä. 

**********

 

Jos haluat kuulla minulta lisää kryptoista, kryptomarkkinoista ja kryptosijoittamisesta, niin hyppää mukaan Krypto-STARTTI -verkkokurssille. Tutustu kurssiin. Kurssillakaan et saa sijoitusneuvoja, mutta opit varmasti paljon uutta.

 

 

Pysy kuulolla Hyvinvoinnin Upgraden tarjoamista mahdollisuuksista

En ryhdy lähettämään turhia meilejä, enkä jaa tietojasi muille.