Kukaan tutuistani ei sijoita kryptoihin - vai sijoittaako?

Jul 12, 2022
Kryptosijoittaminen on helppoa

Yhä useampi suomalainen sijoittaa osakkeisiin. Maaliskuussa 2022 uutisoitiin haamurajan rikkoutumisesta: Suomessa on nyt miljoona osakkeenomistajaa. Määrä oli pitkään noin 800.000, mutta jyrkkä kasvu alkoi osakesäästötilin ilmestyessä vuonna 2020. 

Sijoittamista pidettiin pitkään vain rikkaampien etuoikeutena, mutta vähitellen sitä on tullut ihan tavallisten ihmisten arkea. Yhä useammat ovat saaneet irrotettua jonkinlaisen siivun osakesijoituksiin. Hyvä niin, sillä taloudellisella hyvinvoinnilla on olennainen rooli kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa. Ja säästäminen ja sijoittaminen edesauttavat taloudellista hyvinvointia.

 

 

Kryptosijoittamisen yleistyminen kulkee vähän toisenlaista reittiä. Se ei ole alkanut rikkaiden puuhasteluna, vaan ennemminkin nuorten miesten harrastuksena. Kymmenisen vuotta sitten kryptovaluutat kiinnostivat lähinnä niiden uuden teknologian takia ja neljän vuoden sykleissä koetut voimakkaat nousumarkkinat ovat vähitellen nostaneet ne ison yleisön tietoisuuteen. Osa kiinnostuu kryptoista niiden teknologian ja tulevaisuuden näkymien takia, osa niiden korkean tuottopotentiaalin takia ja osa haluaa uteliaisuudesta päästä näkemään ja kokemaan mistä on kyse.

Osakesijoittamisesta puhutaan jo melko avoimesti. Ja mitä nuoremmasta sukupolvesta on kyse, sitä avoimempaa rahasto- ja osakesijoittamiseen liittyvä keskustelu tuntuu olevan. Jos omistat Sampoa, Nordeaa, Marimekkoa tai vaikka Amazonia, ei asia ole kovin kummoinen - todennäköisesti tuttavasikin omistaa jotakin tunnettua yritystä, eikä aihepiiri nostata sen kummemmin tunteita.

Kryptovaluutat sen sijaan jakavat voimakkaasti mielipiteitä, ja sen takia aihepiiriä mieluusti vältellään. Ryhdyttyäni itse perehtymään kryptoihin syvemmin ja alettuani puhumaan niistä avoimesti, olen tehnyt muutamia havaintoja:

  • Suurin osa ihmisistä tietää kryptoista todella vähän faktoja
  • Yllättävän moni kertoo omista kryptosijoituksistaan, kun asiasta ryhtyy keskustelemaan
  • Moni sijoittaa kryptoihin, muttei kerro siitä edes lähipiirilleen, koska media panostaa niiden negatiivisten puolien korostamiseen ja saa siten aikaan paheksuntaa

Onko sinun tuttavapiirissäsi kryptosijoittajia? Ehkäpä ei. Tai ehkäpä on, muttet vain tiedä siitä. 

 

 

Myös esimerkiksi asuntosijoittaminen on yleistynyt viime vuosina huomattavasti. Siitä on alettu puhua enemmän ja yhä useampi on siitä kiinnostunut. Asuntosijoittaminen kuitenkin vaatii jonkin verran alkupääomaa ja sopivien kohteiden löytäminen vaatii viitseliäisyyttä ja aikaa. Kryptosijoittamisen aloittaminen on tähän verrattuna huomattavasti helpompaa ja nopeampaa. 

Sijoittamiseen liittyen sanotaan aina, ettei rahojaan pitäisi laittaa kiinni sellaiseen, mitä ei ymmärrä. Moni kuitenkin uskaltautuu pienesti lähtemään mukaan sijoituskohteisiin, jotka eivät ole täydellisesti hallussa. Asuntosijoittamisen aloittaminen esimerkiksi 50 euron alkupääomalla on lähestulkoon mahdottomuus, mutta kryptosijoittamisen aloittaminen 50 eurolla onnistuu. Ja aikaa kuluu muutama minuutti.

Varsinkin nousumarkkinoiden aikaan kryptoista puhutaan paljon, ihmisten kiinnostus kasvaa ja moni uusi sijoittaja lähtee mukaan. Kun omaa rahaa on kiinni sijoituksissa, niin kiinnostus kurssien seuraamiseen kasvaa. Monesti kuitenkin kiinnostus riittää vain hintakäyriin ja tuottoprosentteihin, ja syvempi perehtyminen kryptojen ominaisuuksiin, kehitykseen ja niitä ympäröivään markkinaan jää vajaavaiseksi. Tämä johtaa helposti paniikkiratkaisuihin kurssien kääntyessä laskuun. Paniikkiratkaisut puolestaan johtavat usein tappioihin. Huolellisesti laadittu strategia auttaa yleisestikin sijoittamisessa, mutta sen tärkeys korostuu kryptomarkkinoilla kurssien voimakkaan heilahtelun takia.

 

 

Jos haluat ryhtyä sijoittamaan kryptoihin, niin suosittelen hankkimaan ainakin perustiedot kattavasti. Sama suositus pätee myös, jos olet jo aloittanut, mutta ymmärryksen kasvattaminen on jäänyt muiden kiireiden jalkoihin.

Netistä löytyy paljon tietoa, mutta jos haluat selkeän paketin ilman turhaa tietotulvaa ja toisaalta haluat välttyä siltä riskiltä, että missaat jotakin olennaista, niin tässä sinulle hyvä ratkaisu:

 

 

Kurssilla käydään kattavasti ja neutraalisti läpi kryptoja ja niihin sijoittamista.

Autan sinua mielelläni, jos haluat kryptotietosi hyvälle mallille ja ajantasalle.

 

Pysy kuulolla Hyvinvoinnin Upgraden tarjoamista mahdollisuuksista

En ryhdy lähettämään turhia meilejä, enkä jaa tietojasi muille.