TOP 3 haastetta kryptosijoittamisessa

Aug 15, 2022

Monilla tiedon puute on suurin este kryptosijoittamisen aloittamiselle. Jos kuitenkin tietoa on tullut hankittua ja kryptosijoittaminen aloitettua, niin mitkä ovat seuraavat haastavimmat asiat, joihin sijoittaja törmää?

Omaa kryptotaivalta pohtiessani olen päätynyt siihen, että TOP 3 haastavinta asiaa ovat ehdottomasti nämä: 

  1. Ajoittaminen
  2. Valinta
  3. Maltti

 

 

1. Ajoittaminen

Markkinoiden ajoittaminen on haastavaa. Kurssien pohjia ja huippuja on mahdotonta ennustaa. Jälkikäteen on aina helppo todeta, että missä kohtaa olisi kannattanut laittaa rahaa sisään ja missä kohtaa olisi ollut järkevä myydä.

Esimerkiksi kesäkuun kurssipohjista Bitcoin on nyt elokuun puoliväliin mennessä noussut reilu 20%. Ja monet pienemmät paljon enemmän. Mielettömiä tuottoja kahden kuukauden ajanjaksolle. Mutta kuka onnistui juuri kesäkuun pohjissa arvaamaan kurssien lähtevän nousuun juuri silloin.

Entä ovatko kurssit nyt edelleen nousussa vai dipataanko vielä selvästi alaspäin? Kukaan ei tiedä varmaksi. Kannattaisiko kääriä reilu 20% tuottoja ja maksaa siitä verot? Vai kannattaisiko jäädä odottelemaan korkeampia tuottoja - tai huonolla tuurilla tappiota?

 

 

Ajoittaminen on haastavaa ja sen takia monet suosivat sijoittamista pitkällä aikahorisontilla. Kryptomarkkinoilla pitkän aikavälin strategia on historian valossa ollut kannattavaa Bitcoinin ja joidenkin muiden kryptojen osalta.

Entäpä tulevaisuudessa? Ja mistä tietää minkä kryptojen kohdalla mikäkin strategia on järkevää? Missä kohtaa kannattaa ostaa ja missä kohtaa myydä?

Oikeanlaista ajoitusta voi arvailla ja kokeneemmille sijoittajille monet markkinoita kuvaavat indikaattorit antavat hyviä ennusteita kurssien tulevasta suunnasta. Mutta ajoittaminen on kaikille sijoittajille haastavaa.

 

2. Valinta

Bitcoin, Bitcoin ja Bitcoin, vai myös jotakin muuta salkkuun? Bitcoinin kaveriksi moni valitsee sen toiseksi suurimman ja tunnetuimman eli Ethereumin. Ihan jo senkin takia, että uskotaan, ettei isoksi kasvanut sovellusalusta voi tosta vaan yhtäkkiä kadota ja sen tulevaisuuteen luotetaan. Tai sitten vaan sen takia, että Ethereum on Bitcoinin lisäksi se, josta on jotain kuullut. 

Sijoituspäätösten taustalle kannattaa kuitenkin hankkia vähän syvällisempää ymmärrystä. Ainakin, jos sijoitettavat summat alkavat olla itselle merkityksellisiä, valintojen on syytä rakentua huolella tehtyjen taustatutkimusten perusteella.

Mitä enemmän sijoitat, sitä enemmän tulee kiinnittää huomiota sijoituskohteiden valintaan. Jollekin 100e on iso raha, jollekin se on taskurahaa. Jollekin 1000e on koko salkun koko ja jollekin toiselle se on pienen pieni siivu. Joten ei ole olemassa mitään euromääräistä rajaa, jonka ylittyessä pitäisi ryhtyä tutkimaan sijoituskohdetta erityisen tarkasti.

Mielenkiintoisia kryptoja löytyy nykyään vaikka kuinka paljon, joten valinnanvaraa riittää.

 

 

Yleistäen voidaan sanoa, että mitä pienempi krypto, sen epävarmempi sen tulevaisuus, sen vähemmän kryptosta on saatavilla luotettavaa tietoa ja sitä enemmän kuitenkin sijoittajan pitäisi ymmärtää kyseistä kryptoa. Tästä moni vetää sen hyvän johtopäätöksen, että mitä pienempi krypto, sitä pienempi osuus omasta salkusta siihen kannattaa sijoittaa - jos siihen ylipäätään päättää sijoittaa.

 

 

Kryptoja on tuhansia ja valitseminen on vaikeaa. Kukaan ei pysty käymään läpi kaikkia, joten joku tulevaisuudessa isoksi kasvava ja tuottoisa jää taatusti huomaamatta. Ja toisaalta saatat päätyä valitsemaan sellaisia, jotka häviävät vähitellen tai nopeastikin markkinoilta kokonaan. 

Avainasiat valinnanvaikeuden kanssa pähkäilyssä ovat

  • tutkiminen
  • kriittinen suhtautuminen isosti hehkutettuihin pikkukryptoihin
  • hajauttaminen.

 

3. Maltti

Maltti on valttia, mutta tarkoittaako se pelkästään pitkää sijoitushorisonttia ja sitä, ettei kurssien heiluessa pitäisi tehdä mitään. Ei, se ei tarkoita pelkästään käsien päällä istumista, vaan oman sijoitusstrategian noudattamista.

Strategia pitää olla mietittynä ja sitä tulee noudattaa, vaikka markkinatilanne houkuttelisikin tekemään nopeita päinvastaisia toimia. Ja toisaalta, strategiaa voi myöskin muuttaa, jos sijoituskohde tai oma elämäntilanne selkeästi muuttuu.

 

 

Olennaista on erottaa yleiset markkinaliikkeet kyseisen krypton fundamenteissa tai markkina-asemassa tapahtuneista muutoksista. Jos olet sijoituspäätöstä tehdessäni valinnut kohteen, jolle uskot hyvää tulevaisuutta, ei markkinoiden heilunnan pitäisi äkillisesti muuttaa näkemystäsi.

Tämä pätee myös nousutilanteissa. Jos uskot sijoituskohteesi pärjäävän hyvin pitkällä aikavälillä, niin pienen äkillisen nousun ei pitäisi aiheuttaa myyntitoimeksiantoa, ainakaan koko sijoitukselle. Silloinkin vaaditaan malttia odotella rauhassa oman sijoitusstrategian mukaisesti.

Eri asia on tietysti silloin, jos olet sijoittanut kovasti hehkutettuun pieneen kryptoon, jolle olet odottanut nousua ja heti perään laskua. Silloin liiallinen maltti voi ollakin ahneutta ja kostautuu helposti.

 

 

Oletko jo törmännyt näihin haasteisiin vai ovatko ne vielä edessäsi odottamassa?

 

**********

 

Sanotaan, että tieto lisää tuskaa, mutta kryptosijoittamisessa tieto lisää myös mahdollisuuksia menestyä. Haasteiden kanssa selviää helpommin, kun ottaa asioista selvää ja valmistautuu tulevaan. Hyvä tapa lisätä tietoa on Krypto-STARTTI -verkkokurssi.

 

 

Toivottavasti tästä kirjoituksesta oli sinulle hyötyä hahmottamaan kryptosijoittamiseen liittyviä haasteita. Haasteet eivät ole esteitä, vaan ne tekevät sijoittamisen mielenkiintoiseksi ja innoittavat tutustumaan asiaan yhä enemmän.

 

 

 

Pysy kuulolla Hyvinvoinnin Upgraden tarjoamista mahdollisuuksista

En ryhdy lähettämään turhia meilejä, enkä jaa tietojasi muille.